Regjeringen har nedsatt en totalberedskapskommisjon for å vurdere hvordan de samlede beredskapsressursene kan benyttes best mulig.
– Totalberedskapskommisjonen skal se på hvordan ressursene kan benyttes på en best mulig måte for å videreutvikle samfunnssikkerhet og beredskap, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) i en pressemelding.
– Staten skal sørge for innbyggernes sikkerhet og trygghet. For å klare dette må samfunnssikkerhet, beredskap og totalforsvar bli sentrale begrep i årene som kommer, sier Mehl videre.
– På høy tid
Kommisjonen skal vurdere styrker og svakheter ved dagens beredskapssystemer, og foreslå hvordan samfunnets samlede ressurser kan og bør innrettes for å videreutvikle samfunnssikkerhet og beredskap, og sikre best mulig samlet utnyttelse av de samlede beredskapsressursene.
– Det er på høy tid med en samlet vurdering av beredskapen. Det er ikke gjort siden sårbarhetsutvalget fremla sin utredning i 2000, sier justis- og beredskapsminister Mehl.
Konkrete anbefalinger
Kommisjonen ledes av tidligere forsvarssjef Harald Sunde. Den skal levere sine vurderinger i form av en NOU i juni 2023. Kommisjonens skal gi tydelige og konkrete anbefalinger om hva som bør prioriteres i arbeidet med beredskap fremover.
Kommisjonen skal ta utgangspunkt i en vurdering av dagens utfordringsbilde nasjonalt og internasjonalt, og gi en vurdering av hvordan dette kan forventes å utvikle seg og påvirke samfunnssikkerhet og beredskap.
Hele landet
Kommisjonens mandat omfatter hele samfunnssikkerhetsfeltet, herunder Svalbard, og hele krisespekteret fra fred via sikkerhetspolitiske kriser til krig. I dette inngår også det sivil-militære samarbeidet. Hele landet er representert i kommisjonen. Medlemmene representerer et bredt spekter av kompetanse, både fra operative virksomheter som politi og ambulansetjenesten, fra departement og direktorat, fra kommunene, privat sektor og partene i næringslivet.