Propulse NTNU måtte avlyse ukens planlagte rakettoppskyting i Haltdalen. Avlysningen skyldes uforutsette utfordringer under testing av rakettmotoren.
Prosjektgruppen har brukt ni måneder på å utvikle, bygge og teste den fem meter lange raketten «Valemon». Etter planen skulle dette bli den første rakettoppskytingen fra norsk jord for Propulse NTNU.
– Selv om raketten er tilnærmet ferdig er det selvfølgelig litt kjedelig at vi ikke vår gjennomført oppskytingen, sier Simen Flåtter Flo som har ledet prosjektet.
Valemon er Propulse NTNU sin femte rakett og prosjektet startet i september 2023. Valemon ble utviklet av 64 medlemmer som ved siden av sine fulltidsstudier ved NTNU hadde ni måneder på å utvikle Propulse sin mest avanserte rakett til nå.
Prosjektet har mottatt støtte fra 48 bedrifter både fra inn- og utland, og det var mye engasjement rundt at Valemon skulle skytes opp fra Norge, framfor New Mexico og Portugal som tidligere. Opprinnelig skulle Valemon bli en 6 meter høy rakett, som ved hjelp av flytende oksygen og ren etanol skulle frakte en nyttelast opp til 8200 meter.
Den første av sitt slag i Norge
Gjennom et samarbeid med Forsvarsbygg, Luftfartstilsynet og Trøndelag Heimevernsdistrikt-12 skulle oppskytningen skje den 30. juli fra Haltdalen skyte- og øvingsfelt. Oppskytningen av Valemon ville bli den første av sitt slag fra Norge, og med det bli den andre norske væskeraketten til å fly, hvorav fjorårets rakett Bifrost var den første.
– Det nye motorsystemet hadde utfordringer knyttet til sjokkbestandigheten til elektronikken som styrte motoren, samt redusert skyvekraft fra økt trykkfall i de nye rørene og ventilene som de nye tankene førte med seg, forteller Simen Flåtter Flo.
Utfordringene kom under omfattende testing av motoren og de viste seg å være vanskelig å løse innenfor den korte tidsrammen.
– Vi er stolte over hva vi har oppnådd på knappe 9 måneder med design, produksjon, testing og sammensetning, og vi vil rette en stor takk til alle som har fulgt med og støttet oss gjennom det som har vært et krevende men ekstremt lærerikt prosjekt, sier han.
Les også: Et nytt skritt på veien mot verdensrommet
Neste prosjekt er allerede i gang
– Prosjekt 2025 sparkes i gang for fullt allerede nå i august, så Propulse NTNU fortsetter med stødig kurs mot vårt overordnede mål med å nå rommet fra norsk jord. Prosjektet vil dra stor nytte av både teknologien og prosessene som er utarbeidet gjennom Prosjekt Valemon, sier Flåtter Flo.
Han gir samtidig stafettpinnen videre til Joachim Schmidt som nå overtar som leder for Propulse NTNU sitt «Prosjekt 2025».
Du kan også møte Propulse NTNU på Forsvarskonferansen den 19. september der de representerer NTNU sammen med droneorganisasjonen Ascend NTNU, satellittorganisasjonen Orbit NTNU og NTNU sin nystartede flyingeniørutdanning.
Les også: Haltdalen, we have a problem: Planlagt rakettoppskyting måtte avblåses (Fjell-Ljom+)