Satellittorganisasjonen Orbit NTNU blir med i MIDSEC

Orbit SelfieSat

Orbit NTNU skaper fremtidens talenter innen romindustrien. De utvikler, konstruerer og opererer satellitter i lav jordbane. Nå har Orbit NTNU signert medlemsavtale med MIDSEC Defence and Security Cluster.

Nora Ytterbø, Orbit NTNU
Nora Ytterbø, leder Orbit NTNU

Orbit NTNU er en frivillig studentorganisasjon som utdanner morgendagens romingeniører. De designer og bygger små satellitter som de sender ut i rommet. Målet er å skape neste generasjon av talenter ved å samarbeide om komplekse prosjekter.

Satellittene bygges med selvutviklede delsystemer, praktisk erfaring og engasjement. I følge de selv har Orbit NTNU skapt det beste miljøet i Skandinavia for å utvikle og lære om bruk av rommet og satellitter.

Satellittene de bygger er av typen CubeSat. Dette er en populær type små satellitter som bygges opp av kubeformede moduler på 10×10×10 centimeter.

Utvider nettverket

– Vi blir nå medlem av MIDSEC for å utvide nettverket vårt, sier Nora Ytterbø som er leder i Orbit NTNU.

– Vi er jo allerede godt kjent med flere av bedriftene som er med i klyngen og gleder oss til å bli kjent med resten. Vi håper å kunne dra nytte av kunnskapen alle medlemsbedriftene sitter på, i tillegg til å delta på alle de spennende arrangementene som MIDSEC holder. Orbit er drevet av studenter, og vi håper at MIDSEC sine medlemsbedrifter også finner noen fremtidige flinke ansatte hos oss, sier hun.

Jesper Vigtel Hølland, Freider Fløan og Nora Ytterbø fra Orbit NTNU sammen med Ebbe Deraas i MIDSEC
Jesper Vigtel Hølland, Freider Fløan og Nora Ytterbø fra Orbit NTNU sammen med Ebbe Deraas i MIDSEC. Foto: Lars Bugge Aarset/Fremtidens Industri

Et uvurderlig tilskudd til klyngen

Orbit NTNU er en organisasjon som skal bygge kunnskap gjennom egne erfaringer og på den måten skape fremtidens talent i romindustrien. Orbit er også den tredje studentbedriften blir med i MIDSEC.

Freider Engstrøm Fløan, Orbit NTNU
Freider Engstrøm Fløan, prosjektleder Orbit NTNU

Freider Engstrøm Fløan er prosjektleder for satellittprosjektene i Orbit NTNU.

– Gjennom samarbeidet med MIDSEC får vi tilgang til et stort nettverk av kunnskapsrike bedrifter med mye erfaring, noe som er avgjørende for å navigere de utfordringene vi møter ved å drifte en organisasjon på over 120 medlemmer, sier Fløan. Samarbeidet setter oss i en sterkere posisjon til å håndtere de fire parallelle satellittprosjektene vi har og sikrer en effektiv inngang i industrien, sier han.

– I likhet med de andre to studentbedriftene representerer Orbit den kommende generasjonen med ny kunnskap, entusiasme og ny vinkling på utfordringene. Det er uvurderlig for klyngen, sier leder for MIDSEC, Ebbe Deraas.

Se også: Her blir studentene historiske: – En drøm som går i oppfyllelse

Selfie fra verdensrommet

Prosjektet SelfieSat startet i 2018 og var Orbit NTNU sitt pilotprosjekt. Fire år senere i mai 2022 sendte de sin første satellitt ut i verdensrommet. Satellitten ble skutt opp med SpaceX sin Falcon 9.

Med SelfieSat ble Orbit NTNU derved de første til å ta selfie fra en satellitt i verdensrommet.

Den eksterne LCD-skjermen viser bilder sendt inn av publikum. Et kamera montert på en arm fotograferer skjermen med jorden i bakgrunnen. Prosjektet inspirerte og brakte verdensrommet nærmere, og beviser hvor tilgjengelig romindustrien har blitt.

SelfieSat ble skutt opp i 2022 og tar selfier i verdensrommet. Foto: Orbit NTNU

Første norske satellitt som når bane fra norsk jord

Orbit NTNUs to neste satellitter heter begge FramSat. Både FramSat-1 og FramSat-1.5 skal etter planen skytes opp fra Andøya høsten 2024.

– FramSat blir første norske satellitt som når bane fra norsk jord, forteller Nora Ytterbø.

Deretter skal satellitten Biosat skytes opp i 2026. BioSat-prosjektet har som mål å holde en plante i live i verdensrommet, som er et av de mest ekstreme miljøene vi kjenner.

Satellitten Framsat skal skytes opp i 2024. Foto: Ulrik Falk-Petersen/Orbit NTNU

– Det er et veldig ambisiøst mål og kommer til å kreve mye av de forskjellige teamene vi har med oss i Orbit, understreker Freider Engstrøm Fløan.

Les også: Vellykket oppskyting av NTNU-rakett i Portugal

En tre kg tung testmodell av satellitten Biosat ble også skutt opp med Propulse NTNU sin rakett Bifrost i Portugal i fjor. Da var hensikten å teste påkjenningene satellitten blir utsatt for under en oppskytning.

Du kan også møte Orbit NTNU på Forsvarskonferansen den 19. september.

Illustrasjon av BioSat, Orbit NTNU

Del nyhet:

Kontakt:
Ebbe Deraas
Cluster Manager