mai 14, 2024

NATOs innovasjonsfond besøker havteknologimiljøet i Trondheim

Presentasjon hos Oceantech Innovation. Foto: Lars Bugge Aarset/Fremtidens Industri

Article in English

NATOs innovasjonsfond – NIF er en viktig del av NATOs satsing på teknologi og innovasjon. Fondet har en total størrelse på 1 millard euro over 15 år og investerer i teknologier som kan være avgjørende i fremtidens militære operasjoner.

Den norske andelen er om lag 400 millioner kroner. Nå har en rekke av Trondheims havteknologibedrifter hatt besøk fra fondet. De investerer kun i forskningsbaserte oppstartsbedrifter «deep tech», og skal være en viktig investeringskilde for norsk høyteknologisk næringsliv.

Foto: Lars Bugge Aarset/Fremtidens Industri

Kan skape minst 1000 flere jobber

– Vår misjon er kapasitetsbygging, å bygge lokal kapasitet innen «deep tech», sier Thorsten Claus som leder NATOs innovasjonsfond sin fund-of-funds platform. Hvis det faktisk er et interessekluster med oppstartsselskaper som vi kan finansiere, så vil det skape en gravitasjon som en akselerator. Dette vil automatisk bidra til minst 1000 flere jobber i regionen, sier han. Ikke bare det, det vil være en enorm inspirasjon for alle som jobber på universitetet til å se at det faktisk er en karrierevei innen dobbelt bruk av «deep tech» og havteknologi, sier Claus.

– Besøket er et viktig bidrag til å posisjonere det teknologimiljøet i Trondheim, sier Anders Aune i NTNU Tecnolocy Transfer. Vi får vist frem at vi et område der vi har utrolig mye både spennende forskning og kunnskapsbaserte oppstartsbedrifter som kan være attraktive for NATOs Innovasjonsfond.

Anders Aune i NTNU Technology Transfer. Foto: Lars Bugge Aarset/Fremtidens Industri
Anders Aune i NTNU Technology Transfer. Foto: Lars Bugge Aarset/Fremtidens Industri

– Vi ønsker spesielt å vise et område hvor Norge og Trondheim er sterke som er innen havteknologi. Her har vi både en tyve-tredvetalls oppstartbedrifter og en del store sluttkunder, i tillegg til litt større lokomotiv som Kongsberggruppen. Vi har også fått vist frem at vi har infrastruktur og fasiliteter for å testing både på lab, visuelt og digitalt, men også fysisk testing i basseng, havn og fjord, sier Aune.

«Ohh man, that’s gold. That’s amazing!»

– Det viktigste vi har sett i dag er det fenomenale samarbeidet. NIF investerer bare i flotte team, og teamwork er selvfølgelig et spørsmål om samarbeid. Og hva vi har sett i dag er perfekte eksempler på det. Hvordan så mange oppstartsselskaper utveksler ideer, de utveksler teknologier, de finner kommersielt engasjement med hverandre. De deler kundeinformasjon. De deler erfaringer om kundene, hvordan de kjøper, hva de kjøper, når de kjøper. «Ohh man, that’s gold. That’s amazing!»

Thorsten Claus i NATOs Innovasjonsfond. Foto: Lars Bugge Aarset/Fremtidens Industri
Thorsten Claus i NATOs Innovasjonsfond. Foto: Lars Bugge Aarset/Fremtidens Industri

Besøket ble arrangert av NTNU Technology Transfer, Investinor og SINTEF Venture i samarbeid med Ocean Autonomy Cluster og Fremtidens Industri.

Blant bedriftene som ble presentert var Eelume, OceanTech, Blueye Robotics and Maritime Robotics, Ocean Access, NTNU Shore Control Lab, Scout DI, WaterLinked, SentiSystems, Skarv Technologies og Ubic Aerospace.

Les mer om NATOS innovasjonsfond

Morten Bjerkholt og Pål Liljebäck i Eelume. Foto: Lars Bugge Aarset/Fremtidens Industri
Morten Bjerkholt og Pål Liljebäck i Eelume. Foto: Lars Bugge Aarset/Fremtidens Industri
Bernt Schjetne i Oceantech Innovation. Foto: Lars Bugge Aarset/Fremtidens Industri
Bernt Schjetne i Oceantech Innovation. Foto: Lars Bugge Aarset/Fremtidens Industri
Undervannsdrone fra Blueye Robotics. Foto: Lars Bugge Aarset/Fremtidens Industri
Undervannsdrone fra Blueye Robotics. Foto: Lars Bugge Aarset/Fremtidens Industri

Bilder fra besøket

Foto: Lars Bugge Aarset/Fremtidens industri

Del nyhet:

Kontakt:
Ebbe Deraas
Cluster Manager