Rakettorganisasjonen Propulse NTNU blir medlem av MIDSEC

Fra oppskytingen av Birkeland i New Mexico 2022. Foto: Tahoma Photography

Av Lars Bugge Aarset, MIDSEC/FI – Fremtidens Industri

Siden en gjeng rominteresserte studenter etablerte Propulse NTNU i 2018 har gruppen bygget fem raketter og vokst til over 80 medlemmer. Alle deler av er organisasjonen drevet av studenter på frivillig basis ved siden av fulltidsstudier. Nå har organisasjonen signet medlemsavtale med Mid Norway Security and Defence Cluster – MIDSEC.

I oktober gjennomførte NTNU Propulse en vellykket oppskyting av raketten Bifrost. Raketten ble skutt opp til 1000 meter og oppskytingen er en del av European Rocketry Challenge – EuRoC i Portugal.

– Prosjekt Bifrost var vårt første ordentlige steg mot målet om å nå verdensrommet, sier Flåtter Flo. Det overordnede målet til Propulse er å nå verdensrommet med en egenutviklet væskedrevet rakett, og med det gi studenter en erfaringer som skal forberede Norge og verden på en fremtid i rommet.

Ola Vanni Flaata og Simen Flåtter Flo fra Propulse NTNU signerer samarbeidsavtale med MIDSEC sammen med Ebbe Deraas. Foto: Lars Bugge Aarset/Fremtidens Industri
Ola Vanni Flaata og Simen Flåtter Flo fra Propulse NTNU og Ebbe Deraas fra MIDSEC signerer samarbeidsavtale. Foto: Lars Bugge Aarset/Fremtidens Industri

– I våre prosjekter er vi avhengig av å samarbeide med en rekke eksterne partnere, sier han. Blant medlemmene i MIDSEC finner vi en god blanding av både bedrifter vi ønsker å samarbeide med og også flere som vi allerede samarbeider med. Vi ser allerede at kontaktnettet i MIDSEC har vært til god nytte for oss, sier Flåtter Flo. Selv om romfartsbransjen er internasjonal er det mange praktiske fordeler ved at samarbeidspartnere har lokal tilhørighet i Trøndelag.

– Propulse NTNU representerer en fremtidsrettet teknologi for Norge som romfartsnasjon, sier Ebbe Deraas som er forsvarskoordinator og leder for MIDSEC. Å få med en studentorganisasjon som Propulse NTNU er av stor betydning når vi skal knytte et enda tettere samarbeid mellom næringsliv og akademia, sier han. Propulse NTNU er også den første studentorganisasjonen som blir med i MIDSEC.

Fra oppskytingen av raketten Bifrost i Portugal i oktober 2023. Foto: Propulse NTNU

Neste oppskytning fra norsk jord

Målet for neste oppskyting er å levere en nyttelast opp til 10 000 meter og tilbake. Raketten har fått navnet Valemon. Den blir seks meter lang og veier 120 kilo. Planlagt oppskyting er til sommeren og denne gang fra norsk jord.

Propulse NTNU vil også være godt representert på Forsvarskonferansen den 19. september.

Tora Liknes, Henrik Weel, Ola Vanni Flaata, William Dugan og Simen Flåtter Flo fra Propulse NTNU sammen med Ebbe Deraas fra MIDSEC. Foto: Lars Bugge Aarset/Fremtidens Industri
Tora Liknes, Henrik Weel, Ola Vanni Flaata, William Dugan og Simen Flåtter Flo fra Propulse NTNU sammen med Ebbe Deraas fra MIDSEC. Foto: Lars Bugge Aarset/Fremtidens Industri
Se NRKs reportasje fra oppskytningen av Bifrost i oktober 2023

Interessert i å vite mer?

Les mer på Propulse NTNU sine nettsider. Du kan også følge Propulse NTNU på LinkedIn, Facebook og på Instagram

Del nyhet:

Kontakt:
Ebbe Deraas
Cluster Manager