Når nye høyder med «Fosen Tools-standarden»

Daglig leder i Fosen Tools, Erik Uthus. Foto: Marius Tvinnereim / MIDSEC

I flere år har Fosen Tools rigget seg for vekst. Arbeidet har lønnet seg, og bedriften opplevde i fjor en vekst på 30 prosent.

Med langsiktig arbeid over flere år har klyngemedlem Fosen Tools investert tungt i produksjons- og logistikkutstyr, samt optimalisert drift og produksjonsprosesser. Nå skal de blant annet lansere en ny nettbutikkløsning som skal gjøre det enklere for både bedriftskunder og forbrukere.

Erik Uthus, daglig leder i Fosen Tools, forteller at de hele tiden jobber for å møte kundens behov, og at det har gitt selskapet en unik posisjon.

– Å tenke på hva kunden faktisk trenger, er noe vi bruker mye tid på i alle ledd. Da kan vi optimalisere produkt og løsninger til spesifikke kunder, bransjer og bruksområder. Vi er løsningsorienterte, og ser derfor heller på konkurrenter som samarbeidspartnere vi kan jobbe med for å sette sammen en mest mulig optimal løsning for kunden, sier Uthus.

Denne tankegangen har også gitt uttelling for Fosen Tools. I fjor opplevde bedriften en vekst på 30 prosent, til tross for den globale koronapandemien. Selv om de valgte å stenge dørene for å være på den sikre siden, tok det ikke lang tid før ordrebøkene var fulle og de måtte åpne opp igjen.

I høst ansatte de også 3 nye medarbeidere som følge av den langsiktige vekststrategien.

– Vi har en forkjærlighet for verktøy, men våre oppbevaringssystemer og løsninger for verktøykontroll selges til en rekke ulike kunder og bransjer. Våre verktøy og løsninger leveres i dag til alt fra forsvars- og sikkerhetsindustrien nasjonalt og internasjonalt, til medikamentoppbevaringer i helsesektoren og utstyrscontainere til byggevarekjeder. De nye medarbeiderne har kompetanse som vil bidra til videre utvikling i markeder med stort potensial for vekst.

Vil gjøre kunden stolt

Skal vi tro tilbakemeldingen fra kundene, er skreddersøm noe som settes stor pris på.

– Oppbevaringsløsninger, verktøy og verktøykontroll er noen av produktene vi selger, men det vi egentlig tilbyr, og som gjør oss unike, er kreative og skreddersydde løsninger. Kundene kommer gjerne til oss for å effektivisere driften gjennom å spare tid, redusere hindre og kutte driftskostnader. Godt gjennomtenkte løsninger gir utslag på bunnlinjen, sier Uthus.

Daglig leder i Fosen Tools, Erik Uthus. Foto: Marius Tvinnereim / MIDSEC

Bedriften bidrar også i utvikling og optimalisering av kundenes egne produkter, med blant annet produktdesign og innpakking. I tillegg er de opptatte av at sluttbrukeren, både som kunde og kundens ansatte, skal få en tilhørighet til verktøyene og kontrollsystemene fra Fosen Tools.

– For oss handler det om å levere en helhetlig opplevelse, enten det er å lasermerke verktøyene med kundens logo og profil, eller spesialtilpasse innredningsløsninger og produkter etter konkrete behov. Med slike pakkeløsninger opplever kundene våre at de jobber smartere og mer effektivt, og får dermed en helt spesiell stolthet og tilhørighet til produktene våre, sier Uthus.

Fosen Tools-standarden

Og det er disse kundeopplevelsene de ønsker å satse videre på. Etter å ha jobbet langsiktig for å rigge selskapet internt, og utvikle gode samarbeid eksternt, ønsker de å styrke posisjonen og tilliten de har opparbeidet seg. Etter hvert kan det bli et springbrett for vekst i nye nasjonale og internasjonale markeder, både militært og sivilt.

– Fra Forsvaret har vi fått tilbakemeldinger på at vi leverer en egen standard; «Fosen Tools-standarden». Vi er ydmyke for å gå inn i nye markeder og bransjer, men det er slike tilbakemeldinger fra gode kunder og samarbeidspartnere som gjør at vi har tro på videre vekst i årene som kommer, sier Uthus.

Fosen Tools samarbeider med flere store partnere som bidrar til å åpne dører og knytte selskapet til både nasjonale og utenlandske kunder og nye samarbeidspartnere. Allerede i år er det inngått en betydelig avtale med en stor VVS-aktør, som gjør Fosen Tools til hovedleverandør til et tusentalls rørleggere, butikker og entreprenører i hele Norden.

For Fosen Tools er det viktig å optimalisere driften og legge til rette for fornøyde kunder. I butikken i produksjonslokalene på Brekstad er det blant annet i en maskin som sparer betydelig med lagerplass, og automatisk henter frem de verktøyene kundene ønsker, bare med noen tastetrykk. Foto: Marius Tvinnereim / MIDSEC

– Nøkkelen er samarbeid og utvikling

Fosen Tools tilegner mye av suksessen at de ikke er redd for å dele kaken med andre, og at de gjennom samarbeid hele tiden utvikler seg og produktene sine. De produserer så å si alt av verktøy og systemløsninger i egne lokaler på Brekstad, men legger ned mye tid og ressurser på å tenke nytt og hente erfaringer fra andre.

Uthus fremhever spesielt det sterke samarbeidet med andre aktører på Fosen.

– Det er en felle å ville lukke seg og være redd for samarbeid. Vi hadde nok ikke vært der vi er i dag, hadde det ikke vært for at vi hele tiden leter etter nye sparringspartnere. Gjennom næringsklyngen MIDSEC har vi også knyttet oss til flere viktige partnere innen forsvars- og sikkerhetsindustrien, og for oss er det en arena hvor vi kan sparre og løse utfordringer i felleskap med andre bedrifter, sier han.

– Innovasjonsselskapet Fremtidens Industri og FI Næringshage har også vært viktige samarbeidspartnere for å rigge selskapet for vekst, og de har bidratt i flere utviklingsprosjekter som har ført oss dit vi er nå, avslutter Uthus.

Her skjæres ut skreddersydde innlegg til oppbevaringsløsninger og verktøykontroll. Fosen Tools produserer alt in-house. Samarbeid med konkurrenter er også noe de ønsker, for at pakkeløsningene skal bli mest mulig optimale for kunden. Foto: Marius Tvinnereim / MIDSEC

Del nyhet:

Kontakt:
Ebbe Deraas
Cluster Manager