Ubåtkjøp kan bli god butikk for midtnorsk industri

MIDSEC-bedriften CNC Produkter har levert et prøveprodukt til den tyske bedriften Buchholz Hydraulik, en underleverandør til ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS).       

Koblet gjennom Midsec

Tyskland er valgt som strategisk samarbeidspartner i anskaffelsen av Norges nye ubåter, og det er store gjenkjøpsforpliktelser knyttet til ubåthandelen.

Forsvarets ubåter i Ula-klassen skal byttes ut. Her seiler et eksemplar i Bodø havn. Foto: Nora Paulsen Skjerdingstad, Forsvaret

– Gjennom vårt medlemskap i MIDSEC og FI (Fosen Innovasjon) ble vi koblet med ThyssenKrupp og fikk mer kunnskap om den norske gjenkjøpsordningen. Sammen med andre norske bedrifter reiste vi til Kiel høsten 2017 for å presentere oss for en rekke av ThyssenKrupp sine underleverandører, forteller Arvid Penna Steen, daglig leder i CNC Produkter AS.

Daglig leder Arvid Penna Steen i CNC Produkter ble koblet til ThyssenKrupp Marine Systems og gjenkjøpsordningen for den norske ubåtinvesteringen gjennom MIDSEC og innovasjonsselskapet FI (Fosen Innovasjon). Foto: Marius Tvinnereim / FI

60 norske bedrifter, deriblant seks MIDSEC-bedrifter, var med til Kiel. Besøket lønnet seg for den Leksvik-baserte bedriften. Tidligere i år leverte CNC Produkter et prøveprodukt av en ventilblokk i messing til Buchholz Hydraulik.

Operatør Nils Einar Hønnås bruker 36 ulike verktøy og 80 minutter når han borer og freser frem deler til disse sensorpakkene som CNC Produkter leverer til en annen kunde. Foto: Marius Tvinnereim / FI

– De etterspør avanserte produkter av høy kvalitet, og det kan vi levere. Samarbeidet kan også ha et stort potensial for oss som fremtidig underleverandør innenfor forsvarsindustrien, både nasjonalt og internasjonalt, sier Steen.

Internasjonal Erfaring

CNC Produkter leverer i dag også maskindeler til blant annet Bosch, en av verdens største produsenter av hydrauliske motorer. Leveransen er et resultat av et langvarig samarbeid med Hägglunds, som på slutten av 80-tallet leverte beltevogner til Forsvaret.

CNC Produkter i Leksvik leverer avanserte produkter av høy kvalitet. Her inspiserer og renser Julia Struck hos CNC Produkter maskinerte deler før de sendes til leverandørene. Robuste kvalitetsprodukter og god kundeservice har gitt CNC Produkter langvarige og fornøyde kunder. Foto: Marius Tvinnereim / FI

– Dagens samarbeid med Bosch viser at gjenkjøpsordningen og avtaler med internasjonale aktører kan gi et kundeforhold som strekker seg langt ut over den opprinnelige avtalen, sier Steen.

– Det er en av årsakene til at vi investerer tid i å komme oss inn i dette markedet. Det hjelper også at vi har robuste kvalitetsprodukter, som sammen med god kundeservice er viktige årsaker til at vi har langvarige og fornøyde kunder, sier Steen.

Del nyhet:

Kontakt:
Ebbe Deraas
Cluster Manager